Време за приготвяне: около 15 мин.; 4 порции
Продукти
500 г. пресни печурки 4-5 ск. чесън 10-12 зърна чер пипер 1 дафинов лист
3 с. л. (ябълков) оцет
4 с. л. зехтин или олио
1 и 1/2 ч. л. сол
1/3 връзка магданоз
2 ч. ч. вода
Предварителна подготовка
Измивам гъбите, отделям пънчетата. Нарязвам по-големите гъби на две или на четири. Смачквам чесъна в хаванче или с преса. Приготвям от него и 1/2 ч. л. сол, оцета и зехтина сос, като сипвам зехтина последен на тънка нишка.
Готвене
Кипвам в тенджера 2 ч. ч. вода. Добавям 1 ч. л. сол, дафиновия лист, зърната чер пипер и гъбите. Варя гъбите 10 мин. на средно силен огън, после ги отцеждам от водата, изсипвам ги в салатиера, поливам ги със соса, наръсвам ги със ситно нарязан магданоз и сервирам салатата, когато изстине.
Вашият коментар