Време за приготвяне: 45 мин.; 4 порции
Една лесна и чудесна пролетна манджа.
Продукти
250 г. прясно смляна телешка кайма
3-4 средно големи тиквички
4 домата
50 г. ориз (1/4 ч. ч.)
2 глави лук
1/3 връзка копър, ситно нарязана 1/2 ч. л. + 112 ч. л. вегета или зеленчукова добавка „Деликат“
1/2 ч. л. сол
прясно смлян чер пипер
1/3 ч. ч. + / ч. ч. вода
3 с. л. + 1 с. л. олио
Предварителна подготовка
Обелвам тиквичките и ги режа на две половини по дължината. Изваждам с лъжичка вътрешността им и я накълцвам ситно. Нарязвам лука не много ситно. Отрязвам по едно кръгче от горната част на доматите, издълбавам вътрешността им с лъжичка и я накълцвам. Сипвам ориза в цедка и го измивам много добре със студена вода.
Готвене
Загрявам 3 с. л. олио на средно силен огън и пържа вътрешността на тиквичките и лука 3-4 мин., като разбърквам с дървена лопатка. Добавям ориза, разбърквам около 2 мин. и сипвам доматите. Междувременно пускам фурната да се загрее на средно силен огън. Бъркам 2-3 мин., прибавям и каймата, запържвам сместа още 2-3 мин., доливам 1/3 ч. ч. вода и бъркам още малко, докато се поеме от ориза. Добавям 1/2 ч. л. веге-та, 1/2 ч. л. сол, черния пипер и копъра. Подреждам половинките тиквички и доматите в тавичка, в която съм сипал 1 ч. ч. вода, 1 с. л. олио и 1/2 ч. л. вегета. Пълня ги със сместа от месо и зеленчуци и ги запичам във фурната около 30 мин.
Вашият коментар